wtorek, 14 stycznia 2014
Szkolenia chemizacyjne
W roku bieżącym szkolenia chemizacyjne dla użytkowników opryskiwaczy polowych ustalone są w dniach 10 lutego, 17 lutego b.r. (są to jednodniowe kursy uzupełniające) oraz dwudniowy kurs podstawowy 17 i 18 marca. Osoby będące na szkoleniu w roku 2009r. otrzymają pisemne zaproszenia, każdy rolnik czy chętny który nie odbył tego obowiązkowego szkolenia proszony jest o kontakt.
wtorek, 31 grudnia 2013
Nowy Rok 2014!
Z okazji nowego 2014 roku życzę Wszystkim wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń, zamierzeń i planów, samych radosnych i miłych dni, rolnikom brak klęsk żywiołowych, udanych plonów niskich cen kosztów produkcji a wysokich cen sprzedaży
magazyn rolniczy "TYDZIEŃ" w TVP
Cyklicznie od wielu lat w niedzielę emitowany jest program rolniczy TYDZIEŃ, niegdyś dłuższy o bardziej ciekawej porze emitowania, obecnie o 8.00 skrócony do ok. 15 minut. W programie tym ciągle chwalą niesamowity rozwój krajowego rolnictwa, jesteśmy na przykład największym w świecie eksporterem jabłek, jabłek? a co z innymi, głównymi gałęziami, jak na przykład produkcja trzody chlewnej, czy bydła opasowego? o tym cisza.... wielka rewolucja obszarów wiejskich? z własnych obserwacji wiem ze aż tak różowo na wsi wcale nie jest, stopień bezrobocia w gminie jest zastraszający, chociażby po uzupełniającym Narodowym Spisie Rolnym w czerwcu, wielki odsetek młodych, często wykształconych ludzi siedzi w oczekiwaniu na jakąkolwiek pracę, programy PROW 2004-2006 oraz PROW 2007-2013 trafiły do niewielkiego odsetka naszych rolników. Sytuacja w rolnictwie wcale się tak nie zmienia dynamicznie jak w TV włodarze się chełpią, a przede wszystkim jest wynikiem determinacji i pracowitości rolników.
środa, 11 grudnia 2013
Groźna choroba wykryta u naszych sąsiadów
W dn. 2 grudnia 2013 r. holenderskie ministerstwo
rolnictwa zgłosiło do Światowej Organizacji ds. zdrowia zwierząt (OIE)
ognisko ptasiej grypy o niskiej zjadliwości (H5N3) na ferie drobiu w
Groningen, w północno-wschodniej części kraju. Zlikwidowano całe stado
liczące ponad 9 tys. szt. drobiu, ustanowiono 1-km strefę ochronną i
inne środki przewidziane prawem wspólnotowym. Chorobę wykryto także w
niemczech
Dzień później (3 grudnia br.) nowe ognisko nisko zjadliwej ptasiej grypy zgłosiły do OIE również władze niemieckie. Wirusa wykryto w Badenii-Wirtembergii, w gospodarstwie liczącym 130 szt. drobiu, całe stado zostanie zlikwidowane. Poprzednio nisko zjadliwą ptasią grypę zanotowano w Turyngii w listopadzie br.
W dn. 28 listopada br. cypryjskie władze weterynaryjne zgłosiły do OIE kolejne, już 17 w tym roku, ognisko choroby Newcastle na fermie drobiu niedaleko Nikozji. Podejrzanych o zakażenie było 12 257 szt. drobiu (kurczęta brojlery, indyki i kury nioski), z czego stwierdzono 322 przypadki zachorowań, wszystkie śmiertelne. Pozostałe stado zlikwidowano. Objawy kliniczne choroby
zaobserwowano tylko u kurcząt brojlerów. Poprzednie ogniska choroby Newcastle na Cyprze notowano począwszy od czerwca br.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. OIE, ThePoultrySite z dn. 02.12.13
Afrykański pomór świń - realne zagrożenie
Afrykański pomór świń (ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe oraz dziki.
Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, więc nie jest on dla
nich groźny. Jednakże wystąpienie tej choroby naraża na ogromne straty
finansowe, związane głównie z całkowitym zablokowaniem możliwości
sprzedaży i wywozu z danego kraju świń lub wieprzowiny do krajów wolnych
od ASF.
Z akażenie zwierząt wirusem ASF najczęściej następuje poprzez bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami chorymi. Na terenach o wysokim zagęszczeniu gospodarstw utrzymujących świnie wirus łatwo rozprzestrzenia się za pośrednictwem osób odwiedzających chlewnie, jak również poprzez zakażoną paszę, wodę, wyposażenie oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami).
Obecnie liczne ogniska ASF występują na terytorium Federacji Rosyjskiej, na początku sierpnia 2012 roku wystąpienie tej choroby odnotowano na Ukrainie, a 21 czerwca br. na Białorusi. Przeniesienie choroby na terytorium Ukrainy prawdopodobnie nastąpiło wraz z żywnością przewiezioną z Rosji przez osoby przebywające tam na wakacjach. W związku z tym Główny Lekarz Weterynarii przypomina o surowych procedurach dotyczących wprowadzania niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego na terytorium Unii Europejskiej.
Jak rozpoznać afrykański pomór świń?
U świń mogą pojawić się następujące objawy:
- liczne upadki (obserwuje się również padnięcia dzików);
- sinica skóry uszu, brzucha i boków ciała;
- drobne, lecz liczne wybroczyny w skórze;
- duszności i pienisty wypływ z nosa;
- wypływ z worka spojówkowego;
- biegunka, często z domieszką krwi, wymioty;
- niedowład zadu;
- objawy nerwowe w postaci podniecenia, drgawek mięśni i skurczów kloniczno-tonicznych;
- ronienia.
Podejrzewasz wystąpienie ASF?
Posiadacz zwierząt, który zauważył objawy nasuwające podejrzenie choroby zakaźnej, jest zobowiązany do natychmiastowego zgłoszenia podejrzenia choroby (obowiązek ustawowy, obwarowany sankcją karną zgodnie z ustawą z 11 marca 2004 roku o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt – Dz.U. Nr 69, poz. 625 z późn. zm.). Zgłoszenie należy przekazać do powiatowego lekarza weterynarii bezpośrednio albo za pośrednictwem weterynarza opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego (wójta, burmistrza).
Zgłosiłeś podejrzenie ASF – co dalej?
Po dokonaniu zgłoszenia – do czasu przybycia urzędowego lekarza weterynarii – posiadacz zwierząt zobowiązany jest do:
- izolacji i strzeżenia w gospodarstwie wszystkich przebywających tam zwierząt;
- wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia i zbywania produktów z gospodarstwa, w szczególności: mięsa, zwłok zwierzęcych, środków żywienia zwierząt, wody, ściółki, nawozów naturalnych;
- niewywożenia z gospodarstwa materiału biologicznego (nasienia, komórek jajowych, zarodków);
- uniemożliwienia dostępu osobom postronnym do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę.
Przywożona żywność zawierająca produkty pochodzenia zwierzęcego może zawierać patogeny powodujące niektóre choroby zakaźne zwierząt, w tym afrykański pomór świń. Kraj, w którym wystąpi ASF, narażony jest na bardzo duże straty ekonomiczne w przemyśle mięsnym oraz hodowli, powodowane upadkami świń, kosztami likwidacji ognisk choroby, a także wstrzymaniem obrotu i eksportu świń, mięsa wieprzowego oraz produktów pozyskiwanych od świń.
Więcej szczegółów na stronie Inspekcji Weterynaryjnej.
Zbigniew Szemczak
KPODR Minikowo
Z akażenie zwierząt wirusem ASF najczęściej następuje poprzez bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami chorymi. Na terenach o wysokim zagęszczeniu gospodarstw utrzymujących świnie wirus łatwo rozprzestrzenia się za pośrednictwem osób odwiedzających chlewnie, jak również poprzez zakażoną paszę, wodę, wyposażenie oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami).
Obecnie liczne ogniska ASF występują na terytorium Federacji Rosyjskiej, na początku sierpnia 2012 roku wystąpienie tej choroby odnotowano na Ukrainie, a 21 czerwca br. na Białorusi. Przeniesienie choroby na terytorium Ukrainy prawdopodobnie nastąpiło wraz z żywnością przewiezioną z Rosji przez osoby przebywające tam na wakacjach. W związku z tym Główny Lekarz Weterynarii przypomina o surowych procedurach dotyczących wprowadzania niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego na terytorium Unii Europejskiej.
Jak rozpoznać afrykański pomór świń?
U świń mogą pojawić się następujące objawy:
- liczne upadki (obserwuje się również padnięcia dzików);
- sinica skóry uszu, brzucha i boków ciała;
- drobne, lecz liczne wybroczyny w skórze;
- duszności i pienisty wypływ z nosa;
- wypływ z worka spojówkowego;
- biegunka, często z domieszką krwi, wymioty;
- niedowład zadu;
- objawy nerwowe w postaci podniecenia, drgawek mięśni i skurczów kloniczno-tonicznych;
- ronienia.
Podejrzewasz wystąpienie ASF?
Posiadacz zwierząt, który zauważył objawy nasuwające podejrzenie choroby zakaźnej, jest zobowiązany do natychmiastowego zgłoszenia podejrzenia choroby (obowiązek ustawowy, obwarowany sankcją karną zgodnie z ustawą z 11 marca 2004 roku o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt – Dz.U. Nr 69, poz. 625 z późn. zm.). Zgłoszenie należy przekazać do powiatowego lekarza weterynarii bezpośrednio albo za pośrednictwem weterynarza opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego (wójta, burmistrza).
Zgłosiłeś podejrzenie ASF – co dalej?
Po dokonaniu zgłoszenia – do czasu przybycia urzędowego lekarza weterynarii – posiadacz zwierząt zobowiązany jest do:
- izolacji i strzeżenia w gospodarstwie wszystkich przebywających tam zwierząt;
- wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia i zbywania produktów z gospodarstwa, w szczególności: mięsa, zwłok zwierzęcych, środków żywienia zwierząt, wody, ściółki, nawozów naturalnych;
- niewywożenia z gospodarstwa materiału biologicznego (nasienia, komórek jajowych, zarodków);
- uniemożliwienia dostępu osobom postronnym do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę.
Przywożona żywność zawierająca produkty pochodzenia zwierzęcego może zawierać patogeny powodujące niektóre choroby zakaźne zwierząt, w tym afrykański pomór świń. Kraj, w którym wystąpi ASF, narażony jest na bardzo duże straty ekonomiczne w przemyśle mięsnym oraz hodowli, powodowane upadkami świń, kosztami likwidacji ognisk choroby, a także wstrzymaniem obrotu i eksportu świń, mięsa wieprzowego oraz produktów pozyskiwanych od świń.
Więcej szczegółów na stronie Inspekcji Weterynaryjnej.
Zbigniew Szemczak
KPODR Minikowo
wtorek, 3 grudnia 2013
Odstępstwo rolne- czyli "przedziwne" przesyłki do rolników...
Zauważyć można na terenie naszej gminy wzmożoną akcję Agencji Nasiennej AGNAS z Leszna, a mianowicie przysyłanie kopert z informacjami o zasiewach, a raczej już ich ponowne monitorowanie z możliwością wyciągnięcia konsekwencji prawnych. Temat nie raz nie dwa już "wałkowałem" poza tym wyjaśniam od kilku już lat na szkoleniach. W skrócie telegraficznym: Jeżeli Rolnik nie kupuje kwalifikowanego materiału siewnego, to musi opłacić opłatę licencyjną za zużycie (niby) własnego materiału siewnego. I po to są te przysyłane informacje, wypełnienie i odesłanie skutkuje natychmiastowym otrzymaniem faktury do zapłaty, zaś nie wypełnienie również konsekwencjami finansowymi, gdyż Agencja ta może nawet dochodzić roszczeń na drodze sądowej. Objęci są rolnicy o pow. 10ha użytków rolnych ( użytki rolne, nieużytki, teren zabudowany, rowy itp. z wyłączeniem jedynie lasów) Gospodarstwa pow. 10ha opłacają jedynie opłatę za ziemniaki, natomiast pow. 25ha siew nasion odmian chronionych tylko w Polsce, a gospodarstwa rolne powyżej 30ha siew nasion odmian chronionych w kraju oraz Unii Europejskiej ( wykaz chronionych odmian jest wraz z otrzymaną informacją) Za nie udzielenie tej informacji pisemnej zgodnie z ustawą z 26.06.2003r. Rolnik popełnia wykroczenie. Bliższe informacje w naszym biurze! BA! jeżeli ktoś sobie życzy mogę pomóc w wypełnieniu i to bezpłatnie.
środa, 20 listopada 2013
Dyscyplina finansowa - nowa metoda redukcji dopłat bezposrednich dla rolników
Dopłaty bezpośrednie niższe w tym roku o 2,45 proc. (pow. 2000 EURO dopłat)
W związku z nowelizacją budżetu na 2014 r. i zmniejszeniem
luki w środkach na bezpośrednie dopłaty rolne z 1,47 mld euro do
ok. 903 mln euro, KE proponuje zmniejszenie tegorocznych dopłat
powyżej 2 tys. euro o 2,45 proc. zamiast wcześniejszych 4 proc.
"Załącznik do projektu budżetu na 2014 r. zaktualizował
szacunki wydatków na rolnictwo i pozwala Komisji
Europejskiej na złożenie Radzie UE odrębnej propozycji, by
przyjąć stopę dyscypliny finansowej przewidzianej w
tegorocznych dopłatach bezpośrednich (...) na poziomie 2,45
proc. zamiast 4 proc. zdecydowanych wcześniej" - czytamy w
środowej informacji KE.
W ubiegłym tygodniu KE postanowiła zredukować tegoroczne
dopłaty powyżej 2 tys. euro o 4 proc. Wyliczyła wówczas, że w
budżecie na 2014 r. zabraknie blisko 1,5 mld euro. Jednak
środowy załącznik do budżetu UE na 2014 r. przewiduje
zwiększone dochody do unijnej kasy i tym samym mniejszą lukę w
środkach na dopłaty rolne, na poziomie 902,9 mln euro. W związku z
tym KE zaproponowała mniejszą redukcję dopłat.
"Ta propozycja będzie teraz przedstawiona Radzie UE (rządy) z
założeniem osiągnięcia porozumienia do 1 grudnia. Jeśli kraje
członkowskie nie będą w stanie przyjąć tej propozycji, wówczas
będzie zastosowana stopa (redukcji) na poziomie 4 proc." -
przestrzegła KE. Redukcja ma się odnosić do dopłat, o które
rolnicy zgłosili się w połowie roku i które będą wypłacane od 1
grudnia.
Z redukcji będą wyłączone trzy najnowsze kraje członkowskie UE: Rumunia, Bułgaria i Chorwacja.
Jeszcze w marcu KE proponowała 5-proc. redukcję dopłat
powyżej 5 tys. euro. Za jak najwyższym progiem wielkości dopłat
opowiadała się Polska; chodziło o to, by tzw. dyscypliną
finansową nie były objęte małe gospodarstwa. Ostatecznie KE
zdecydowała o obniżeniu progu wysokości dopłat i objęciu
dyscypliną mniejszych gospodarstw.
Ponieważ w sprawie marcowej propozycji KE do końca czerwca
porozumienia nie osiągnęły kraje UE i Parlament Europejski,
Komisja sama ustaliła 4-proc. korektę dopłat powyżej 2 tys.
euro.
KE ustala korektę w ramach
ustanowionego w 2003 r. mechanizmu "dyscypliny finansowej",
który ma w razie potrzeby utrzymywać w określonych ryzach
wydatki na dopłaty rolne. To pierwszy raz, kiedy mechanizm
zostanie uruchomiony.
Praktyczne wskazówki dla rolników w przypadku konieczności uboju zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią
Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, koza, krowa, czy koń, ulegnie wypadkowi, np.
złamie kończynę, kręgosłup, lub też ulegnie innemu urazowi, który
uniemożliwia mu naturalne poruszanie się i tym samym transport do
rzeźni. W takiej sytuacji istnieje możliwość uratowania wartości
rzeźnej zwierzęcia.
Pytanie 1. Co należy zrobić, gdy zdrowe zwierzę ulegnie wypadkowi ?
W
pierwszej kolejności należy jak najszybciej wezwać lekarza weterynarii
zajmującego się leczeniem zwierząt gospodarskich, który stwierdzi czy
zwierzę powinno być leczone, poddane ubojowi z konieczności, czy też
uśmiercone.
Pytanie 2. Co należy zrobić, jeżeli wezwany lekarz weterynarii stwierdzi, że zwierzę może być poddane ubojowi z konieczności ?
a)
Należy skontaktować się z najbliższą rzeźnią celem ustalenia, czy
istnieje możliwość przyjęcia tuszy i narządów wewnętrznych zwierzęcia
poddanego ubojowi z konieczności.
Tusza
zwierzęcia wraz z przynależnymi do niej narządami wewnętrznymi musi być
przewieziona do rzeźni, gdzie urzędowy lekarz weterynarii dokona
badania poubojowego i wyda ocenę przydatności mięsa do spożycia przez
ludzi. Wydanie takiej oceny jest warunkiem koniecznym wprowadzenia mięsa
na rynek, tj. oferowania do sprzedaży i tym samym uratowania wartości
rzeźnej zwierzęcia.
b) Należy poddać zwierzę ubojowi z konieczności.
Pytanie 3. Kto może dokonać uboju z konieczności ?
Ubój
z konieczności powinien być dokonany przez osoby posiadające
odpowiednie kwalifikacje, tj. takie same jak w przypadku uboju zwierząt w
rzeźni.
Pytanie 4. W jaki sposób i w jakich warunkach powinien odbyć się ubój z konieczności ?
W
przypadku uboju zwierząt z konieczności poza rzeźnią posiadacz zwierząt
jest zobowiązany do podjęcia wszelkich koniecznych działań, aby jak
najszybciej dokonać uboju zwierzęcia, w tym dołożyć starań, aby podczas
uboju i działań z nim związanych oszczędzić zwierzętom wszelkiego
niepotrzebnego bólu, niepokoju i cierpienia.
Należy
spełnić wymagania dotyczące ochrony zwierząt podczas uboju. Zwierzę
powinno być ogłuszone i wykrwawione zgodnie z przepisami określonymi w
rozporządzeniu Rady nr 1099/2009 przez osobę posiadającą odpowiednie
kwalifikacje.
Po
uboju tusza powinna być wykrwawiona. W miejscu dokonania uboju można
również, pod nadzorem wezwanego lekarza weterynarii, usunąć z tuszy
żołądek oraz jelita zwierzęcia. Usunięte narządy należy oznakować (w
sposób umożliwiający ich identyfikację z daną tuszą) i wraz z tuszą
przewieźć do rzeźni.
Pytanie 5. Jakie dokumenty muszą być dostarczone do rzeźni wraz z tuszą i narządami wewnętrznymi zwierzęcia ?
Do rzeźni wraz z tuszą i narządami wewnętrznymi zwierzęcia muszą być dostarczone następujące dokumenty:
<![if !supportLists]>a) <![endif]>oświadczenie
rolnika - stwierdzające tożsamość zwierzęcia oraz zawierające
informacje na temat weterynaryjnych produktów leczniczych lub innych
środków, jakie podawano zwierzęciu lub wobec niego stosowano, z
wyszczególnieniem dat podawania i okresów karencji;
<![if !supportLists]>b) <![endif]>zaświadczenie
lekarza weterynarii - stwierdzające korzystny wynik badania
przedubojowego, datę i czas przeprowadzenia tego badania, przyczynę
dokonania uboju z konieczności oraz informację na temat leczenia,
jakiemu poddane było to zwierzę.
Pytanie 6. W jakich warunkach tusza wraz z narządami wewnętrznymi zwierzęcia powinna być przewieziona do rzeźni ?
Tusza
zwierzęcia wraz z przynależnymi do niej narządami wewnętrznymi powinna
być przewieziona do rzeźni w warunkach higienicznych i najszybciej jak
to możliwe. Jeżeli transport potrwa dłużej niż 2 godziny od chwili
dokonania uboju zwierzęcia, należy zapewnić warunki chłodnicze dla
przewożonej tuszy i narządów wewnętrznych. W przypadku, gdy warunki
klimatyczne na to pozwolą, nie ma konieczności poddawania chłodzeniu
tusz i narządów wewnętrznych.
Pytanie 7. Co się stanie jeśli lekarz weterynarii uzna, że nie może być przeprowadzony ubój z konieczności ?
Lekarz weterynarii może stwierdzić, że zwierzę powinno być leczone, albo uśmiercone.
W przypadku gdy podjęta jest decyzja o uśmierceniu zwierzęcia, to:
1) uśmiercanie przeprowadza lekarz weterynarii przez podanie środka usypiającego,
2) tusza może być:
a) poddana utylizacji lub
b)
za zgodą urzędowego lekarza weterynarii przeznaczona do skarmiania
mięsożernych zwierząt futerkowych (jeżeli chce się uzyskać taką zgodę,
należy skontaktować się z powiatowym lekarzem weterynarii).
Ponadto,
w przypadku zdrowych zwierząt kopytnych, które uległy wypadkowi, takich
jak świnia, owca, koza lub cielę do 6 miesiąca życia, możliwe jest
przeprowadzenie uboju zwierzęcia w celu pozyskania mięsa na własne
potrzeby. Przy przeprowadzaniu takiego uboju nie jest konieczna obecność
lekarza weterynarii, niemniej jednak pozyskane mięso nie może być
oferowane do sprzedaży.
Pytanie
8. Co należy zrobić, jeśli nie znajdzie się rzeźni, który zgodziłaby
się na przyjęcie tuszy wraz z narządami wewnętrznymi zwierzęcia
poddanego ubojowi z konieczności ?
W
tej sytuacji rolnik może zdecydować się na leczenie zwierzęcia,
uśmiercenie go bądź przeprowadzenie uboju w celu pozyskania mięsa na
własne potrzeby. Jeśli nastąpi śmierć zwierzęcia, zwłoki należy poddać
utylizacji, w tym przypadku koszty utylizacji pokrywa Agencja
Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Pytanie 9. Czy w każdym przypadku prawidłowo przeprowadzonego uboju z
konieczności można zagwarantować, że zostanie uratowana wartość rzeźna
zwierzęcia ?
Mięso
pozyskane ze zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności, w każdym
przypadku poddawane jest badaniu poubojowemu przeprowadzonemu przez
urzędowego lekarza weterynarii w rzeźni. Badanie to ma na celu dokonanie
oceny, czy mięso jest zdatne, czy też niezdatne do spożycia przez
ludzi, zanim zostanie wprowadzone na rynek.
Wartość rzeźna zwierzęcia zostanie uratowana w przypadku, gdy tusza zostanie oceniona jako zdatna do spożycia przez ludzi.
Natomiast
gdy tusza zostanie oceniona jako niezdatna do spożycia przez ludzi,
poddawana jest utylizacji (kto ponosi koszt utylizacji zależy od umowy
jaka została zawarta pomiędzy rolnikiem a podmiotem prowadzącym rzeźnię)
bądź za zgodą urzędowego lekarza weterynarii przeznaczona jest do
skarmiania mięsożernych zwierząt futerkowych.
Pytanie 10. Czy w przypadku uboju z konieczności wymagane jest powiadomienie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa?
W każdym przypadku przeprowadzenia uboju z konieczności zwierząt z
gatunku bydło, owce, kozy lub świnie, konieczne jest powiadomienie o tym
zdarzeniu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Należy
pamiętać, że ubój bydła, owcy lub kozy należy zgłosić w terminie 7 dni,
natomiast ubój świni w terminie 30 dni od dnia dokonania uboju z
konieczności.
Opracowano w:
Departamencie Bezpieczeństwa
Żywności i Weterynarii
Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Subskrybuj:
Posty (Atom)