Wzmocnione środki bezpieczeństwa biologicznego dla
hodujących świnie znajdujących się w
strefach zamkniętych I, II oraz III
(ochronnej, z ograniczeniami i zagrożenia) w przypadku przemieszczania
poza strefy ( tłumaczenie robocze )
Wejdzie w
życie z dniem 21 kwietnia 2021r.
1. Następujące
wzmocnione środki bezpieczeństwa biologicznego mają zastosowanie do gospodarstw
utrzymujących świnie, znajdujących się w strefach zamkniętych I, II i III w
państwach członkowskich w przypadku zatwierdzonego przemieszczania transportów:
a) świń
utrzymywanych w strefach zamkniętych I, II i III poza te strefy,
b) produktów
ubocznych pochodzenia zwierzęcego uzyskane ze świń trzymanych w strefie
zamkniętej II poza tę strefę,
c) świeżego
mięsa, produktów mięsnych, w tym osłonek, uzyskanych ze świń trzymanych w
strefach zamkniętych II i III poza te strefy
2. Właściciele
gospodarstw hodujących świnie w strefach
zamkniętych I, II i III znajdujących się w zainteresowanych państwach
członkowskich w przypadku zatwierdzonego przemieszczania poza te strefy
zapewniają, aby w gospodarstwach hodujących świnie stosowano następujące
wzmocnione środki bezpieczeństwa biologicznego:
a)
nie może być
bezpośredniego ani pośredniego kontaktu między utrzymywanymi świniami a co
najmniej:
(i)
innymi utrzymywanymi świniami z innych gospodarstw;
(ii)
dzikimi świniowatymi;
b) właściwe środki higieniczne,
takie jak zmiana odzieży i obuwia przy wchodzeniu i wychodzeniu z pomieszczeń,
w których trzymane są świnie;
c) mycie i dezynfekcja rąk oraz
dezynfekcja obuwia przy wejściu do pomieszczeń, w których trzymane są świnie;
d) brak jakiegokolwiek kontaktu
z utrzymywanymi świniami przez okres co najmniej 48 godzin po przeprowadzeniu
polowania związanego z dzikimi świniowatymi lub jakiegokolwiek innego kontaktu
z dzikimi świniowatymi;
e) zakaz wstępu
nieupoważnionych osób lub środków transportu do gospodarstw, w tym do
pomieszczeń, w których trzymane są świnie;
f) odpowiednie rejestrowanie
osób i środków transportu, mających dostęp do gospodarstw, w którym trzymane są
świnie;
g)
pomieszczenia i budynki gospodarstwa, w których
trzymane są świnie, muszą:
(i)
być zbudowane w taki sposób, aby żadne inne zwierzęta
nie mogły wejść do pomieszczeń i budynków ani mieć kontaktu z utrzymywanymi
świniami lub ich paszą i materiałem ściółkowym;
(ii)
umożliwiać mycie i dezynfekcję rąk;
(iii)
umożliwiać czyszczenie i dezynfekcję tych pomieszczeń;
(iv)
posiadanie odpowiednich urządzeń do zmiany obuwia i
odzieży przy wejściu do pomieszczeń, w których trzymane są świnie;
h) posiadać ogrodzenie
chroniące przed zwierzętami co najmniej tych pomieszczeń, w których trzymane są
świnie, oraz budynków, w których przechowywana jest pasza i ściółka;
i) musi istnieć plan
bezpieczeństwa biologicznego zatwierdzony przez właściwy organ danego państwa
członkowskiego, uwzględniający profil zakładu i ustawodawstwo krajowe; plan
bezpieczeństwa biologicznego obejmuje co najmniej:
(i)
ustanowienie stref „czystych” i „brudnych” dla
personelu odpowiednich do typologii gospodarstwa, takich jak szatnie, prysznic,
stołówka;
(ii)
ustanowienie i przegląd, w stosownych przypadkach,
ustaleń logistycznych dotyczących wprowadzania nowych świń do zakładu;
(iii)
procedury czyszczenia i dezynfekcji obiektów,
transportu, sprzętu i higieny personelu;
(iv)
zasady dotyczące żywności dla personelu na terenie
zakładu oraz zakazu trzymania świń przez personel, w stosownych przypadkach i w
razie potrzeby;
(v)
specjalny okresowy program podnoszący świadomość dla pracowników
gospodarstwa;
(vi)
ustanowienie i przegląd, w stosownych przypadkach,
ustaleń logistycznych w celu zapewnienia właściwego oddzielenia różnych
jednostek epidemiologicznych oraz uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego
kontaktu świń z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego i innymi
jednostkami;
(vii)
procedury i instrukcje dotyczące egzekwowania wymogów
bezpieczeństwa biologicznego podczas budowy lub remontu obiektów lub budynków;
(viii)
audyt wewnętrzny lub samoocena w celu egzekwowania środków
bezpieczeństwa biologicznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz